IARNA, Ceahlau - Vf. Ocolasul Mare 1907m.

  • Perioada: 24.02.2017 - 26.02.2017 (3 zile)
  • Pret: 390 lei · Tara: Romania

INSCRIERE

Masivul Ceahlău este unul din munții cu cea mai mare importanță turistică din Carpații Orientali. Este situat pe teritoriul județului Neamț, la mică distanță de orașul Bicaz și de lacul Izvorul Muntelui. La circa 800 de m altitudine se află stațiunea turistică Durău. Ceahlăul are două vârfuri cu înălțimi foarte apropiate: Ocolașul Mare (1907 m) și Toaca (1904 m).
Trebuie reţinut faptul că în lunile de iarnă, cînd la poalele masivului, în văi şi depresiuni, timpul este rece şi umed, deseori în zona înaltă, alpină, putem beneficia de temperaturi mai ridicate şi de un cer senin, complet descoperit. Şi trebuie reţinut că în Ceahlău fenomenul acesta este specific!

Existenţa în cadrul masivului montan Ceahlău a unor mari abrupturi, a unor stînci izolate Aceşti pereţi verticali tentanţi se găsesc în următaarele locuri: Abruptul Ocolaşului Mare, pereţii Ocolaşului Mic, Fundul Ghedeonului, Piatra Sură, Detunate, Piatra Ciobanului, Turnul lui Budu, Panaghia, Claia lui Miron, Turnul Sihastrului
Deşi, ca aspect morfologic, Masivul Ceahlău are toate calităţile necesare pentru practicarea alpinismului, materialul din care este constituită stînca, conglomeratul specific al acestor munţi, format din elemente cu durităţi diferite, cu diverse grade de alterare la suprafaţă, îmbinate cu un ciment argilo-calcaros, deseori friabil şi detasabil, creează mari dificultati alpiniştilor. Munţii Ceahlău are cam l,5% din traseele de alpinism din Romania.
Puţinele peşteri care au fost descoperite în Munţii Ceahlău sînt situate la altitudini, în general, de peste 1 400 m şi nu au lungimi identificate mai mari de 430 m. In anul 1981 erau inventariate nouă peşteri.
Peşterile din zonele Ocolaşul Mare şi Detunate se găsesc în bazinul hidrografic al Izvorului Muntelui, iar celelalte două - în bazinul de recepţie al Pîrîului Schit. În apropierea limitei de sud-vest a Munţilor Ceahlău, dar în perimetrul Munţilor Hăşmaş, la aproximativ 4 km de centrul satului Telec în direcţia Tulgheş, este situată Peştera Toşorog sau, cum mai este numită, Jgheabul cu Gaură. Are lungimea de 100 m, o denivelare de 30 m şi are numeroase formaţiuni de peşteră.Masivul Ceahlău este unul din munții cu cea mai mare importanță turistică din Carpații Orientali. Este situat pe teritoriul județului Neamț, la mică distanță de orașul Bicaz și de lacul Izvorul Muntelui. La circa 800 de m altitudine se află stațiunea turistică Durău. Ceahlăul are două vârfuri cu înălțimi foarte apropiate: Ocolașul Mare (1907 m) și Toaca (1904 m).

Trebuie reţinut faptul că în lunile de iarnă, cînd la poalele masivului, în văi şi depresiuni, timpul este rece şi umed, deseori în zona înaltă, alpină, putem beneficia de temperaturi mai ridicate şi de un cer senin, complet descoperit. Şi trebuie reţinut că în Ceahlău fenomenul acesta este specific!

                                       INSCRIERE AICI

Programul pentru perioada de iarna:

Ziua 1:

- in jur de ora 18 - sosilre in statiunea Durau,
- cazare, verificare echipament, tura de acomodare in zona
- cina, pregatire tura, completarea carnetului de varf.

Ziua 2:

- 7,30 mic dejun
- 8,30 plecat pe traseul statiunea Durău – Cabana Fântânele – Toaca – Cabana Dochia
- in medie, traseul dureaza 7-9 ore
- la urcare, la ref Grind - senvis, la coborare - pranz.(se asigura apa la ref. Grind)
- 19,30 cina prelungita.

Ziua 3:

- 8,00 mic dejun
- 9,00 traseuul Cabana Dochia – Şaua La Pălărie - Brîna Ocolaşului Mare - La Pavilion – Jgheabul Lupilor - Vîrful Ocolaşul Mare - cabana Dochia Marcaj: cabana Dochia – Şaua La Pălărie, bandă albastră; Şaua La Pălărie - La Pavilion - cabana Dochia

- 11,30 coborare, pe traseul Cabana Dochia – Cab. Fantanele - Durau
- 15,00 prinz, in statiunea Durau, cu festivitate de inmanare a Certificatelor de varf.

statiunea Durău – Cabana Fântânele – Toaca – Cabana Dochia - – Şaua La Pălărie - Brîna Ocolaşului Mare - La Pavilion – Jgheabul Lupilor - Vîrful Ocolaşul Mare - cabana Dochia Marcaj: cabana Dochia – Şaua La Pălărie, bandă albastră; Şaua La Pălărie - La Pavilion - cabana Dochia – Cab. Fantanele - Durau

In prima zi se urca la cabana Dochia, durata 3,5 - 4 ore,a doua zi  traseul dureaza 1,5 pana pe varf si cca. 4 ore pana in statiunea Durau.
Este un traseu de anduranta, o ascensiune de iarna, dependenta de starea si nivelul stratului de zapada.

Participarea se face numai cu inscriere in termenul limita si achitarea ascensiunii, la http://www.7munti.ro/ascensiuni

Pretul include:

• Se asigura monitori pe grupuri pe perioada celor trei zile, pe parcursul traseului.
• Cazare: o noapte la cabana Dochia, o noapte la pensiune in statiunea Durau;
• Cina si gustari pe parcursul traseului – ziua 1,
• Mic dejun, gustari si dulciuri pe parcursul traseului, pranz si cina ziua 2,
• Mic dejun si pranz - ziua 3.
• Sandvisuri si dulciuri pe parcursul ascensiunii
• Carnet de varf si atestat de varf, pentru cei care ajung sus.

Echipament:

• Bocanci de iarna;
• Coltari, piolet;
• Haina impermeabila;
• Pantalon impermeabil;
• Bluza polartec sau similar;
• Rucsac de munte, cu chinga in talie si pe piept;
• Recipient pentru apa (preferabil izoterm)
• Manusi impermeabile.
Oferte expeditii


Noutati


Xander Advertising